Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Далтонизмът - свят без цветове

Окото на човека различава огромно количество цветове и отенъци, благодарение на специални рецептори, които са около седем милиона.

Любопитното е, че възприемащият апарат на очите съдържа само три типа пигменти, чувствителни към три цвята - червен, зелен и син. Това, което виждаме, е резултат от тяхното смесване. Има обаче хора, при които някой от пигментите отсъства или е в недостатъчно количество. От рождението си те виждат околния свят в по-други цветове. Това са далтонистите

Хората с нарушено цветоусещане често не забелязват недостатъка си, защото ние сме свикнали да обозначаваме цветовете на предметите, използвайки общоприети прилагателни. Тревата е зелена, небето - синьо, кръвта -червена. Но далтонистите приемат тези прилагателни по своему.

Английският учен Джон Далтон, който за първи път описал цветовата слепота, не различавал червения цвят. Той разбрал за недостатъка си чак, когато бил на 26 години.

Далтонизмът е наследствен дефект на зрението, предаването на който е свързан с Х-хромозомите. Затова най-често причина са майките, а потърпевшите - синовете. От тази патология страдат около 8% от мъжете и 0,5 на сто от жените.

Много хора смятат, че далтонистите изобщо не виждат цветовете. Всъщност само 0,1% от тях гледат света като черно-бял филм. В повечето случаи се наблюдава намалено цветоусещане: ПРОТАНОМАЛИЯ (понижено възприемане на червения цвят) или ДЕЙТЕРАНОМАЛИЯ (понижено възприемане на зеления цвят). Пълна цветова слепота на един от двата цвята се среща много рядко. В такива случаи първите бъркат червения цвят с черен, тъмно-сив, кафяв, а понякога със зелен. При вторите, зеленият цвят се смесва със светлооранжев, светлозеленият с червен.

Има и трети вид далтонизъм - ТРИТАНОПИЯ, при който всички цветове от спектъра представляват отенъци на червеното или зеленото.

Не случайно в Windows преобладава синият цвят. Него го виждат практически всички хора. А най-съвестните дизайнери задължително проверяват резултатите от труда си чрез възприятията на далтонистите.

Съществуват много професии, при които е необходимо нормално зрение - шофьори, пилоти, моряци и т. н. За проверка се използват специални таблици. Далтонистите не могат да видят фигурите и таблиците им изглеждат едноцветни. За съжаление, далтонизмът не се лекува.

назад ...

Момичето, което страда от най-рядката болест на света

Британска ученичка се бори с една от най-редките болести в света, която атакува всеки орган в тялото й.

Седемгодишната Мили Хоу страда от синдрома на Алстром – генетично заболяване, заради което тя е сляпа и глуха и страда от бъбречна недостатъчност, кардиомиопатия, както и поредица от други инвалидизиращи заболявания. Това е толкова рядко заболяване, че Мили е една от общо 266 случаи в световен мащаб. Шансът за наследяване на болестта е малко над един милион към едно.

прочети повече ...

Типичният час, в който човек може да получи инфаркт или инсулт, е 6:30 сутринта

Сега учените смятат, че са открили защо това е така. Всичко опира до часовника на тялото.

Изследователите открили, че нивата на протеина в кръвта, който забавя разграждането на съсиреци, достигат върхова точка в 6:30.

Екипът, от болницата Брайгъм в Бостън и Университета по здравеопазване и науки в Орегон, анализирал защо броят на инфарктите и инсултите е най-висок сутринта. Те изследвали нивата на протеина в телата на 12 здрави възрастни доброволци в продължение на две седмици.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Април

Март

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии