Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Петте най-чести грешки при лекуване на хрема

1. Продължаваме да ходим на работа, да се занимаваме с домакинството. Ако настинката се лекува правилно и навреме, тя може да премине за 2-3 дни.

Но ако сте твърде немарливи към своето здраве и все още неоздравили сте отишли отново на работа, вероятността да настъпят усложнения на заболяването силно нараства.

2. Често, за да заглушим болестта, сме готови да взимаме всичко, което ни е под ръка Статистиката показва, че ако човек приема едновременно два медикамента, рискът от тяхното непредсказуемо взаимодействие нараства с 10%, а при три – с цели 50 %. Така че, колкото по-малко видове лекарства приемате, толкова по-безопасно е лечението. Много от най-популярните препарати премахват само симптомите от простудата, т.е намаляват температурата и болката, но не отстраняват причината за заболяването.

3. Лекарствата действат по различен начин на отделните хора. Ако след приемането на определен препарат се появи сърбеж или обрив и не прекратите неговото приемане, се създават предпоставки след 2-3 месеца да получите шокова реакция. Например хората страдащи от астма не трябва да приемат аспирин и аналгин, защото те могат да предизвикат спазми на бронхите. Парацетамолът пък е противопоказен за хората с увреждания на черния дроб(хепатит, холецистит). В инструкциите към всички препарати следва да са посочени и сроковете на безрецептурно приемане, като в никакъв случай не бива да се превишават.

4. Различните изследвания показват, че в 20-50% от случаите назначаването на антибиотици при остри респираторни заболявания не е оправдано. Антибиотиците са задължително необходими при ангина или възпаление на белите дробове, но те трябва винаги да бъдат предписани от лекар.

5. Не всяко домашно лечение е полезно. Често при настинка се препоръчва гаргара с лайка или невен, които наистина са доста ефективни. Но при наличие на алергия към цветния прашец, тези средства само засилват болката в гърлото.

назад ...

Позицията, в която спите, влияе на риска ви от развитите на Алцхаймер

Позицията, в която спите, може да повлияе на риска от развитие на заболявания като Алцхаймер, сочи ново проучване. Хората, които спят на една страна, а не по гръб или по корем, изглежда са в състояние да прочистят повече от ненужните химикали от мозъка си, натрупани през деня, докато спят.

Изследователите казват, че предвид факта, че много повече хора и животни спят на една страна, това може да бъде еволюционен начин на тялото да се опитва да предпази мозъка от болестта.

прочети повече ...

Пиенето и пушенето водят до деменция

Пиенето и пушенето може да повишат риска от деменция по-късно в живота, защото те свиват ключови части на мозъка.

Експерти предупреждават, че нездравословните фактори в начина на живот намаляват "сивото вещество" - клетките, които смилат информация. Затлъстяване, диабет, тютюнопушене и употреба на алкохол са свързани с по-малък обем от сивото вещество в особено важни части на мозъка, свързани с паметта.

Чрез сканиране на мозъка на 1600 души, изследователите са били в състояние да се свържат начин на живот на участниците със структурата на мозъка им.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Април

Март

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии