Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Кампания "Моември" 2014 в Хил клиник

Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване

Диария - причини, симптоми и лечение

Диарията (лат. Diarrhoea) е патологичен процес характеризиращ се с изхвърлянето на изпражнения с увеличено водно съдържание. Обикновено е многократно през деня - повече от три пъти. Това довежда до загуба на течности и електролити с последващи нарушения в киселинно-алкалното състояние на организма.

Променя се цвета на изхожданията и миризмата. Често диарията е съпроводена с повръщане, висока температура и намален прием на храна и течности. В по-тежките случаи се появяват изостряне чертите на лицето, хлътване на очите, намалена еластичност на кожата, поради намаляване на телесните течности, ацетонов дъх от устата, изсъхване на устните и езика, който става бял и обложен.

Диарията бива остра и хронична. Острата диария настъпва внезапно и продължава около 3-5 дни. Най-често се дължи на вирусни инфекции. Хроничната диария продължава повече от 4 седмици.

Диарията е основен признак при редица заболявания като салмонелоза, холера, доброкачествени и злокачествени туморни заболявания, в резултат на отравяния и дори стрес.

Как да се предпазим от диария

Един от най-ефективните методи за профилактика е спазването на висока лична хигиена в бита - редовно измиване на ръцете, плодовете и зеленчуците, трябва да бъдат добре измити преди консумация. Приготвените храни трябва да бъдат подложени на подходяща термична обработка. Спазвайте срока на годност на храните.

Причини

Инфекциозна диария  се причинява най-често от вируси - ротавируси, ентеровируси, аденовируси и други. Към инфекциозните причинители на диария са и бактериите най-често срещаните са от родовете Салмонела, Ешерихия и други. По-рядко се среща и хранителни разстройства причинени от гъбички и паразити.

Неинфекциозни причинители на разстройство са грешки в храненето и най-вече приемане на храни, които съдържат токсини за човешкия организъм или храни които силно дразнят лигавицата на стомаха (мазни, люти, пържени и други храни). Към неинфекциозните причинители на диария спадат и алергии, ензимопатии и други...

От всички причинители на разстройство най-често срещани са диариите причинени от вируси и то от ротавирусните. Инфекциозната диария може да засегне различни части от храносмилателния тракт. В зависимост от засегната зона се поделя на Ентерит и Колит.

Ентерит - това е възпаление на тънките черва. Диарията протича с по-редки дори в някои случай течни изпражнения. При ентерит има голяма опасност от обезводняване поради, което болният от този вид разстройство е необходимо да приема по-голямо количество течности,

Колит - това е инфекция причиняваща възпаление на дебелото черво. Колита се характериризира с по-консистентни, кашави изпражнения.

Симптоми

Освен повишеното количество и променената консистенция на изпражненията, диарията често включва и други симптоми: спастична коремна болка, подуване на корема, гадене, неотложна нужда за дефекация. В зависимост от причинителя могат да се наблюдават треска и/или кървенисти изпражнения.

Острите форми, чиято продължителност е под 4 седмици, обикновено са свързани с бактериална, вирусна или паразитна инфекция. Хроничната диария (>4 седмици) е свързана с функционални нарушения като синдрома на дразнимото черво, глутенова ентеропатия, възпалителна чревна болест (болест на Крон, улцерозен колит), както и HIV.

Лечение на диария (разстройство)

Домашното лечение на диария се препоръчва само в скучайте в които не може да достигнете до лекаря, при първа възможност го посетете, за да изясни точния причинител на диарията и да назначи адекватно лечение. Ако обаче нямате възможност да посетите личния лекар предприемете следното.

Народно ечение на диария

В продължение на 7-8часа приемайте само течности (вода, сокове, чайове). През период до 5-6 часа от последното повръщане не бива да се хранете, а след този период започнете с лека храна, която да не дразни лигавицата на храносмилателния тракт (солети, бисквити), а на следващия ден въведете в диетата варени картофи, препечен хляб или сухари. Спазвайте подходяща хранителна диета в два три дена след изчезването на симптомите на диария.

Лечение на диария с медикаменти

При диария може да използвате прахчета Ентерол 250 или Смека. Тези прахчета за диария може да ги използвате и комбинирано.

Етиологично лечение на диария

Това лечение е най-ефективно и добро. То се осъществява от лекар. За всеки случай на диария лекуващия лекар уведомява съответния орган РИОКОЗ, при тежки случай на диария (разстройство) болните се настаняват за лечение в инфекциозно отделение.На близките хора, имащи контакт с болния се назначават изследвания за откриване на инфекциозния причинител на диария.

назад ...

Кои са най-щастливите нации?

Французите често са обвинявани, че са вечно сърдити. Но британците и американците също са програмирани да бъдат нещастни, твърдят учените.

Въпреки стабилните правителства и икономики, хората, които живеят във Великобритания и САЩ , никога няма да бъдат толкова щастливи, колкото хората в други държави, защото те просто са родени по-нещастни. Те са генетично програмирани да бъдат по-малко весели от датчаните, например, които са в началото на списъка на най-щастливите нации.

прочети повече ...

Какво причинява коронарна болест на сърцето?

Коронарната болест на сърцето е водеща причина за сърдечните удари.

Това е състояние, при което коронарните артерии - големите кръвоносни съдове, които снабдяват сърцето с кръв - се запушват с натрупвания на холестерол, наречени плаки.

Ако една от плаките се скъса, се развива кръвен съсирек, който може да блокира кръвоснабдяването, което минава през артериите на сърцето, причинявайки сърдечен удар.

прочети повече ...

АРХИВ

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Април

Март

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии