Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Ефективно лечение при пациенти с остеопороза

Само в САЩ около 8 милиона жени и 2 милиона мъже имат остеопороза, а над 34 млн - остеопения. Въпреки широко възприетите препоръки за скрининг, диагноза и лечение съществува несъответствие между знанията и ефективната клинична практика. Проучване сочи, че само 49% от жените биват проследявани и лекувани според препоръките.

Около една на всеки две жени претърпява остеопоротична фрактура, като по-възрастните мъже също не са предпазени. При последните, въпреки по-ниската заболеваемост, се наблюдава по-висока смъртност от бедрени фрактури в сравнение с женския пол.

Настоящите ръководства препоръчват скриниране на всички жени над 65 годишна възраст и на високорисковите жени между 60- и 64-годишна възраст, като за целта трябва да се използва двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA). Някои организации препоръчват скринирането на всички мъже над 70-годишна възраст.

DEXA критериите за остеопороза, дефинирани от СЗО, са Т-score на гръбнак и бедро под -2.5, а критериите за остеопения - T-score между -1 и -2.5.

Понижената гонадна функция, съпъстваща стареенето, води до костна загуба и тогава остеопорозата е първична. Хроничните заболявания, хранителните дефицити и някои токсични нокси, които повлияват костния метаболизъм, предизвикват вторична остеопороза.

Ефективното лечение на пръв избор при пациенти с остеопороза, установена чрез DEXA или предишни фрактури, включва превенция на паданията, адекватен калциев прием (поне 1200 мг/ден) и прием на витамин D (поне 700 до 800 международни единици на ден).

Препоръчва се и лечение с бифосфонати. При избрани пациенти могат да бъдат приложени raloxifene, calcitonin, teriparatide или хормонална терапия. Raloxifene е индикиран в дози 60 мг/дневно при вертебрални фрактури.

назад ...

Момичето, което страда от най-рядката болест на света

Британска ученичка се бори с една от най-редките болести в света, която атакува всеки орган в тялото й.

Седемгодишната Мили Хоу страда от синдрома на Алстром – генетично заболяване, заради което тя е сляпа и глуха и страда от бъбречна недостатъчност, кардиомиопатия, както и поредица от други инвалидизиращи заболявания. Това е толкова рядко заболяване, че Мили е една от общо 266 случаи в световен мащаб. Шансът за наследяване на болестта е малко над един милион към едно.

прочети повече ...

Типичният час, в който човек може да получи инфаркт или инсулт, е 6:30 сутринта

Сега учените смятат, че са открили защо това е така. Всичко опира до часовника на тялото.

Изследователите открили, че нивата на протеина в кръвта, който забавя разграждането на съсиреци, достигат върхова точка в 6:30.

Екипът, от болницата Брайгъм в Бостън и Университета по здравеопазване и науки в Орегон, анализирал защо броят на инфарктите и инсултите е най-висок сутринта. Те изследвали нивата на протеина в телата на 12 здрави възрастни доброволци в продължение на две седмици.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Април

Март

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии