Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Кампания "Моември" 2014 в Хил клиник

Варианти за справяне със зъбно-челюстни деформации

Д-р Ирена Хасара
стоматолог

Зъбно-челюстните деформации се разпределят в 3 групи:

*1-деформации и аномалии на отделните челюсти
*2-ЗЧД в съотношението между челюстите(отворена захапка, дълбока, обратна прогения, прогнатия)

Лечението може да бъде ортодонтско и комбинирано (ортодонтско-протетично, ортодонтско-хирургично). Ето кои са някои от прилаганите апарати за лечение:

- Съществуват профилактични ортодонтски апарати: те премахват причината, която води до образуване на зъбно-челюстните деформации, т.е. спират повторението на вредния навик и затвърдяването му, без да създават нов рефлекс (апарати против смучене на пръсти, устни, бузи, предмети или затруднено дишане през носа).
- Специални ортодонтски апарати: биват снемаеми пластинки, позиционери, двучелюстни апарати за корекция на захапката в по-ранна възраст -  главно при смесено съзъбие, но има индикации при някои деформации като обратна захапка да се използват дори в най-ранна възраст, тъй като тогава се коригира правилният растеж на челюстите, а при пробив на постоянни зъби вече лекуваме с фиксирана техника (брекети), които може да се използват и на 60-70 години, стига да има достатъчно зъби в устата и да имаме цел за лечение, което искаме да постигнем. Което означава, че всъщност няма възрастова граница за брекетите.
- Ретенционни апарати: те задържат постигнатия резултат след лечението на зъбно-челюстните деформации, което като период зависи от тежестта на лекуваната зъбно-челюстна деформация.

назад ...

Повредите в мозъка, причинени от Паркинсон, се лекуват със стволови клетки

Стволовите клетки могат да бъдат използвани, за да се излекува увреждането на мозъка, причинено от болестта на Паркинсон, според учени от Швеция.

Те заявиха, че техните проучвания върху плъхове са предвестник на "огромен пробив" към разработването на ефективни лечения. Няма лек за болестта, но лекарства и мозъчна стимулация могат да облекчат симптомите.

прочети повече ...

Мъжете под 1.70 метра височина е по-вероятно да умрат от деменция

Ниските хора е до 50 на сто по-вероятно да умрат от деменция в сравнение с високите.

Проучване показва, че мъжете са най-застрашени.

Ниският ръст не предизвиква деменция, казват експертите, но той може да бъде маркер за лошо хранене в детството или други ранни фактори, които влияят върху растежа. Такива фактори са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания сред по-ниските хора.

прочети повече ...

АРХИВ

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Март

Февуари

Август

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Търси в статии