Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Ниско кръвно налягане - зависи и от начина на живот

Прояви на хипотония (ниско кръвно налягане) може да има при сърдечна слабост, заболявания на ендокринната система, анемия, инфекциозни заболявания, бъбречни заболявания и др.

За ниско кръвно налягане се смятат измерени стойности, по-ниски от 100/70. Причините за него могат да бъдат много и различни. Често хипотонията е проява на някакво заболяване.

По тази причина е необходимо консултация с кардиолог или друг специалист,особено когато пациентите имат оплаквания.

При наличие на симптоми от страна на някои органи и системи трябва да се направят подробни изследвания при съответния специалист.

Друга група причини за хипотонията са свързани с начина на живот.

Нерационалното хранене, неправилна диета, злоупотреба с алкохол и цигари, психическа и физическа преумора влияние на околната среда са само част от възможните провокиращи фактори за понижаването на кръвното налягане и дискомфорта.

Закуската е задължителна, яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Спокойният и с достатъчна продължителност сън е в основата на доброто самочуствие и нормализиране на кръвното налягане.

Трябва да се има предвид, че при приемането на лекарства във връзка с различини други заболявания хипотонията може да бъде техен страничен ефект и това налага консултация с лекаря, назначил лечението.

При някои хора съществува фамилна обремененост за хипотония. Характерно за хората с ниско кръвно налягане е те да го усещат сутрин при ставане като слабост, световъртеж, главоболие, шум в ушите и др.

При тях се препоръчва сутрешна гимнастика, активно движение през деня, приемането на повече течности - сокове, чай, подсолен айрян.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София

назад ...

Кои лекарства с кои витамини могат да се комбинират (продължение)

Много често, освен предписаните лекарства, хората се нуждаят и от допълнителен прием на витамини и други хранителни добавки. Тук продължаваме темата.

БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ

Лекарството: Антибиотици

Добавката: Пробиотици

прочети повече ...

Кои лекарства с кои витамини могат да се комбинират

Често ни предупреждават, че добавките могат да бъдат опасни, ако бъдат смесени с медикаменти. Но нови данни показват, че правилните комбинации на витамини с лекарства могат да бъдат полезни в борбата с болестта.

Коензим Q10, или CoQ10, например, вече често се препоръчва от лекарите за пациентите, които взимат статини. Статините помагат за понижаване на холестерола и защита срещу сърдечни пристъпи, но те също могат да причинят болка в мускулите. CoQ10 изглежда намалява този страничен ефект, казва д-р Майк Диксън, който е председател на Колежа по медицина в Англия.

прочети повече ...

АРХИВ

Октомври

Септември

Август

Април

Март

Декември

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии