Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Пъпки по китките и пръстите

Появата на пъпки по пръстите и китките е признак за дисхидротична екзема. Това е заболяване, засягащо кожата на дланите и стъпалата, което има хроничен характер с пристъпи на обостряне предимно през пролетта и лятото и затихване през студените месеци.

Може да бъде с различна тежест и продължителност на протичане, като засяга еднакво често мъже и жени, най-често на възраст между 20 и 40 години.

Понякога обривът, появяващ се по дланите, е всъщност проява на гъбички по стъпалата (реакция от дистанция) или е резултат от повишено потене на дланите и стъпалата.
Обривът може да се дължи и на алергична реакция към различни субстанции от заобикалящата среда или на стрес.

Диагнозата трябва да се потвърди от специалист дерматолог, който трябва да установи дали не става въпрос за някое друго по-рядко срещано заболяване, проявяващо се с подобни симптоми, и да се препоръча най-подходящата терапия в конкретния случай.

Трябва да имате предвид, че заболяването често рецидивира и може да ви споходи отново през пролетта и лятото на следващата година.

д-р Петьо Брезоев, дерматолог, заместник-председател на сдружението на частно практикуващите дерматолози

назад ...

Жените с над 15 бенки на ръката имат по-висок риск от рак на гърдата

Жените, които имат по-голям брой бенки по кожата си, може да са изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, сочи ново проучване.

Обикновено бенките са свързани с рак на кожата. Въпреки това, едно ново проучване установи, че жените с най-малко 15 бенки върху лявата си ръка е 35 на сто по-вероятно да бъдат диагностицирани с рак на гърдата. От гледна точка на статистическия риск, 11,4 на сто от жените с 15 или повече бенки на ръката, развиват заболяването. 8.5 на сто от жените, които нямат бенки на ръката си, развили заболяването по време на периода на проучването.

прочети повече ...

Не използвайте Уикипедия, за да си поставите диагноза!

Когато се чувствате зле е съвсем естествено да искате да разберете какво не е наред с вас... веднага. Но да се обръщате за помощ към интернет, за да се определите причината за вашите симптоми, може да е лоша идея според лекарите.

Проучване установява, че девет от десет статии в Уикипедия за общи медицински състояния, съдържащат фактически грешки. Това е така, защото, за разлика от традиционната енциклопедия, изключително популярната интернет страница позволява на обикновените потребители да създават, изтриват и редактират статии – което увеличава риска от грешки.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Октомври

Септември

Август

Април

Март

Декември

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии