Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Пъпки по китките и пръстите

Появата на пъпки по пръстите и китките е признак за дисхидротична екзема. Това е заболяване, засягащо кожата на дланите и стъпалата, което има хроничен характер с пристъпи на обостряне предимно през пролетта и лятото и затихване през студените месеци.

Може да бъде с различна тежест и продължителност на протичане, като засяга еднакво често мъже и жени, най-често на възраст между 20 и 40 години.

Понякога обривът, появяващ се по дланите, е всъщност проява на гъбички по стъпалата (реакция от дистанция) или е резултат от повишено потене на дланите и стъпалата.
Обривът може да се дължи и на алергична реакция към различни субстанции от заобикалящата среда или на стрес.

Диагнозата трябва да се потвърди от специалист дерматолог, който трябва да установи дали не става въпрос за някое друго по-рядко срещано заболяване, проявяващо се с подобни симптоми, и да се препоръча най-подходящата терапия в конкретния случай.

Трябва да имате предвид, че заболяването често рецидивира и може да ви споходи отново през пролетта и лятото на следващата година.

д-р Петьо Брезоев, дерматолог, заместник-председател на сдружението на частно практикуващите дерматолози

назад ...

Кои лекарства с кои витамини могат да се комбинират (продължение)

Много често, освен предписаните лекарства, хората се нуждаят и от допълнителен прием на витамини и други хранителни добавки. Тук продължаваме темата.

БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ

Лекарството: Антибиотици

Добавката: Пробиотици

прочети повече ...

Кои лекарства с кои витамини могат да се комбинират

Често ни предупреждават, че добавките могат да бъдат опасни, ако бъдат смесени с медикаменти. Но нови данни показват, че правилните комбинации на витамини с лекарства могат да бъдат полезни в борбата с болестта.

Коензим Q10, или CoQ10, например, вече често се препоръчва от лекарите за пациентите, които взимат статини. Статините помагат за понижаване на холестерола и защита срещу сърдечни пристъпи, но те също могат да причинят болка в мускулите. CoQ10 изглежда намалява този страничен ефект, казва д-р Майк Диксън, който е председател на Колежа по медицина в Англия.

прочети повече ...

АРХИВ

Октомври

Септември

Август

Април

Март

Декември

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Април

Март

Търси в статии