Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Кариеси по зъбите в ранното детство

Това е много специфично заболяване с тежки поражения върху временните зъби.

Като причини за него могат да се изтъкнат:

- Смутена бременност - неправилен режим на хранене на бременната; късни токсикози на бременността, през които се засяга процесът на минерализация на временните зъбки. Най-рискови за това са 6-9 месец.

- Изкуствено и непълноценно хранене на детето. Постоянно присъствие на въглехидрати в устата на детето – използване на биберон намазан с мед, нощно хранене с шише и биберон с подсладено мляко или вода.

- Смутена калциево-фосфорна обмяна; смутена функция на околощитовидните жлези.

Когато рисковите фактори действат по време на късната бременност 6-9 месец, органичният матрикс на временните зъбки е вече изграден и смущенията засягат тяхната минерализация. Първите зъби поникват в устата на детето с нормална форма и големина, но няколко месеца по-късно емайла започва да се руши. Скоро след това започва да се руши и подлежащия дентин. Това може да стане около 8-10 месечна възраст на детето, но най-често става около 2-3-та годишнина. Слабо минерализирания емайл се “олющва”, а дентина се оцветява в тъмно кафяво. Ако веднага не се вземат мерки, може да се развие пулпит и гангрена на временните зъби.

“Синдром на биберона с мед”

Развива се при нормално протичане на бременността и раждането. Използването на биберон намазан с мед за по-лесно приспиване на детето, както и подсладени разтвори преди сън води до развитието на повсеместни кариеси на временните зъби. Поради това, че биберона контактува с лингвалната (задната) повърхност на зъбчето, първоначалните промени започват именно оттам. Когато кариесът стане видим и отпред, обикновено вече е много късно, развил се е пулпит.

Травми на детските зъби

Често срещано явление при децата е счупването или избиването на постоянен зъб. Най-често това се случва с горните централни резци във възрастта между 7 и 9 години. Отдавна е признато, че е възможно да се реимплантира избит зъб и че реимплантирания зъб може да функционира много години.

Има няколко основни правила в този случай:

- детето трябва да бъде успокоено. Излишната тревожност на родителите се предава на децата и това затруднява лечението

- трябва да се изясни дали има някакви по-сериозни травми на главата на детето. Дали е изгубено съзнание. Следващите няколко дни след травмата е необходимо да се следи за евентуално виене на свят, болки във врата, амнезия и т.н. Ако такива има, незабавно да се осигури медицински преглед.

- Избитият зъб или големите парчета от зъба, ако бъдат намерени такива трябва да бъдат прибрани и донесени при стоматолога. До този момент е желателно съхранението на зъба да бъде във физиологичен разтвор или чаша със студено прясно мляко, в краен случай - вода. Ако това е възможно зъбът може да бъде държан и в устата на детето - между устната и венеца. Избягвайте излишно докосване на зъба и особено на кореновата му част!

- Трябва да се действа незабавно, защото всяка минута забавяне крие опасност от загубване жизнеността на зъба и ли намалява шансовете за успех при реимплантацията. Най-добре е реимплантацията да се извърши до 30 минути след травмата! Някои изследвания показват, че зъби, реимплантирани след 60 минути, развиват анкилоза или резорбция от 3 до 7 години при млади пациенти, така че бързайте!

Реимплантираните постоянни зъби изискват проследяваща оценка от минимум 2-3 години за да се определи резултата.

Мукофагия

Изразява се в хапане на устни и бузи при деца с повишена нервно-психична активност. Обикновено се проявява при дейности, при които има повишена психо-моторна възбуда: гледане на телевизия, електронни игри и др. Трябва да бъде обърнато навреме внимание на детето за да не се затвърди това като вреден навик. В противен случай се търси консултация с ортодонт за изработване на профилактични апаратчета.

Източник: д-р Мартин Дамянов, zabolekar.info

назад ...

Скъпите четки за зъби и води за уста за прахосване на пари

Водещ зъболекар твърди, че последиците от заболяването на венците са преувеличени, за да се продават повече води за уста и скъпи четки за зъби.

Пол Бачлър, старши преподавател в денталното отделение на Университетския колеж в Лондон настоява, че пародонтозата - или периодонтит - е нормална част от остаряването и кървенето по време на миене на зъби не означава, че вашите зъби ще опадат...

прочети повече ...

Какво говорят за общото здраве зъбните ви проблеми

Денталните проблеми може да са признак на сериозно заболяване, предупреждават експерти.

От цвета на зъбите до състоянието на венците – устата може да разкрие много за цялостното ви здраве, казва д-р Самир Пател, водещ зъболекар от Лондон. Дори малки стоматологични състояния понякога може да са признак на по-сериозни здравни проблеми, предупреждава той.

Тук д-р Пател изтъква някои основни предупредителни знаци...

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии