Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Озонът за лечение на пародонтоза

Озонотерапията може да стопира развитието на пародонтоза в начален стадий.

Прилагането на  този най-съвременен лечебен метод спокойно заменя понякога пиенето на антибиотик.

Всеки случай обаче е строго индивидуален, предупреждава д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в пловдивската клиника „Медикус Алфа”.

По-леките форми на пародонтоза могат да се поддържат с базова терапия с почистване на зъбен камък, последвана от кратка, безболезнена 10-15-минутна обработка с озон на пародонталните джобове.

От 40 секунди до 2 минути обикновено се третира с озоновия генератор отделна зона в устната кухина. Алтернативната терапия може да замени приема на антибиотик, защото ефикасно унищожава микроорганизмите /едни от причинителите на пародонтозата/, каквато цел се поставя с пиенето на силните лекарства.

Лечението с озон е известно отдавна, но през последните години започна да се прилага в стоматологията. Названието озон означава на гръцки приятен мирис. Всеки, който е дишал въздуха след силна гръмотевична буря или в близост до електрически разряд, познава добре свежото ухание на този газ, алотропна форма на кислорода.

В стоматологията се използва озонов генератор с различни по форма сонди, за да може активираният кислород да стигне до всяка анатомична зона. Прилага се за разнородни проблеми в устната кухина – от лечение на кариес, грануломи, дезинфекция на коренови канали, продължително кървене, остри и хронични възпалителни процеси, гингивити, херпес, афти и други лезии /нарушение на тъканта/, до дентална хирургия като вадене на зъб, пародонтална хирургия, след поставяне на импланти, обяснява д-р Георджева.

Едно от основните му действия е да елиминира микроорганизмите /бактерии, вируси, гъбички/,  причинители на различни инфекции. Генерираният от апарата озон при контакт с тъканите освобождава активен кислород, който унищожава всички патогенни микроорганизми. Той стимулира метаболитните процеси в клетката, белия кръвен ред - увеличава се производството на отговорния за имунитета интерферон,  повишава вътреклетъчната енергия, подобрява циркулацията и еластичността на еритроцитите, елиминира токсините, ускорява епителната регенерация, което води до по-бързо заздравяване на раните.

Казано с няколко думи озонът подобрява локалния имунитет, локалната защита на организма срещу инфекции.

Ако след вадене на зъб и операция на венците мястото се третира 40-секунди с озон на другия ден раната е затворена, няма зачервяване и болки, сочи пример от практиката си д-р Георджева.

Озонът е изключително ефикасен и при усложнения и тежки случаи. Появата на херпес също може да се спре с активен кислород.

Възстановителният процес след озонотерапия протича десетократно по-бързо, сочи статистиката. Лечението не предизвиква алергии и не е токсично, напротив то е изцяло натурално. Озонотерапията е единствената алтернатива за овладяване на възпаления при пациенти с различни алергии, допълва известната стоматоложка.

Тя е подходяща за стимулация на тъканите и в дълбочина. С електрически разряди от двата накрайника на сондата към озоновия апарат /представляват кръгли слушалки/ се лекуват бързо и безболезнено невралгии и мускулни възпаления, повлияват позитивно нерви, лимфни възли, слюнчести жлези.

На първата снимка - д-р Десислава Георджева прилага озонотерапия,
на втората - озонов апарат.

За повече информация може да се обадите на д-р Георджева - GSM 0898 456 244.

Източник: Катя Стайкова, журналист - GSM 0888 59 39 50

назад ...

Как да си миете зъбите правилно

Постоянно ни се напомня, че трябва да си почистваме зъбите с конци, да ги плакнем и мием по определен начин. Но дори експертите не могат да решат кой е най-добрият начин за почистване на нашите зъби.

Сега, обаче, професор по стоматология твърди, че може да даде окончателно отговорът - и той е много по-лесен, отколкото предполагате.

Едно просто, нежно търкане бе установено, че е "напълно ефективно" за запазване на венците здрави, твърдят учени от Университетския колеж в Лондон.

прочети повече ...

Иновациите, които променят стоматологията

Страхувате се от ходенето по зъболекари?

Добрата новина е, че поредица от забележителни иновации скоро може изцало да промени преживяването.

Дори самите зъболекари са зашеметени от промените. "Развитието, което се случи откакто аз се квалифицирах преди 30 години, е удивително", казва Джак Тумба, професор по детска и възстановителна дентална медицина в Университета в Лийдс.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии