Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Как се стига до криви зъби и нарушение на захапката?

Д-р Ирена Хасара
стоматолог

Ако искате вашето дете да избегне каквито и да е зъбно-челюстни деформации, по-добре е да внимавате за някои вредни навици на децата, които могат действително да доведат до деформации. Особено голям проблем е навикът на някои деца да дишат през устата (понякога това не е въпрос на навик, а се дължи на реални проблеми с дишането през носа).

Дишането през уста води до това, че се стеснява сводът на небцето, зъбите се скупчват и се стига до обратна захапка. Ако този проблем не се лекува своевременно и не се направи навременна консултация със специалист по УНГ, може да се стигне до трайно преразвитие на долната челюст напред.

Така от един вреден навик на детето – да диша през уста, или от пренебрегнатия съвет на УНГ специалист, се получава истинска зъбно-чулюстна деформация.

Така че родители - следете децата си и ги предпазвайте от вредните навици, които могат да доведат до образуване на зъбночелюстна деформация, и правете своевременно консултация с вашият ортодонт.

Има случаи, когато вредните навици на детето вече са дали отражение или пък консултацията с УНГ специалист е закъсняла. Едно от решенията при зъбночелюстната деформация е поставянето на брекети.

Сред някои хора е разпространено мнението, че брекетите водят до разваляне на зъбите, поради което смятат, че е по-добре брекетите да не се ползват.

Това обаче е напълно погрешно мнение. Това, което води до разваляне на зъби със залепени брекети, е неспазването на добра орална хигиена, неправилно четкане и натрупване на зъбна плака около брекетите, което води до декалцификация на емайла и образуването на кариес. Всичко това обаче зависи от личното поведение на човек, а не – от влиянието на самите брекети.

назад ...

Скъпите четки за зъби и води за уста за прахосване на пари

Водещ зъболекар твърди, че последиците от заболяването на венците са преувеличени, за да се продават повече води за уста и скъпи четки за зъби.

Пол Бачлър, старши преподавател в денталното отделение на Университетския колеж в Лондон настоява, че пародонтозата - или периодонтит - е нормална част от остаряването и кървенето по време на миене на зъби не означава, че вашите зъби ще опадат...

прочети повече ...

Какво говорят за общото здраве зъбните ви проблеми

Денталните проблеми може да са признак на сериозно заболяване, предупреждават експерти.

От цвета на зъбите до състоянието на венците – устата може да разкрие много за цялостното ви здраве, казва д-р Самир Пател, водещ зъболекар от Лондон. Дори малки стоматологични състояния понякога може да са признак на по-сериозни здравни проблеми, предупреждава той.

Тук д-р Пател изтъква някои основни предупредителни знаци...

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии