Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Как се стига до криви зъби и нарушение на захапката?

Д-р Ирена Хасара
стоматолог

Ако искате вашето дете да избегне каквито и да е зъбно-челюстни деформации, по-добре е да внимавате за някои вредни навици на децата, които могат действително да доведат до деформации. Особено голям проблем е навикът на някои деца да дишат през устата (понякога това не е въпрос на навик, а се дължи на реални проблеми с дишането през носа).

Дишането през уста води до това, че се стеснява сводът на небцето, зъбите се скупчват и се стига до обратна захапка. Ако този проблем не се лекува своевременно и не се направи навременна консултация със специалист по УНГ, може да се стигне до трайно преразвитие на долната челюст напред.

Така от един вреден навик на детето – да диша през уста, или от пренебрегнатия съвет на УНГ специалист, се получава истинска зъбно-чулюстна деформация.

Така че родители - следете децата си и ги предпазвайте от вредните навици, които могат да доведат до образуване на зъбночелюстна деформация, и правете своевременно консултация с вашият ортодонт.

Има случаи, когато вредните навици на детето вече са дали отражение или пък консултацията с УНГ специалист е закъсняла. Едно от решенията при зъбночелюстната деформация е поставянето на брекети.

Сред някои хора е разпространено мнението, че брекетите водят до разваляне на зъбите, поради което смятат, че е по-добре брекетите да не се ползват.

Това обаче е напълно погрешно мнение. Това, което води до разваляне на зъби със залепени брекети, е неспазването на добра орална хигиена, неправилно четкане и натрупване на зъбна плака около брекетите, което води до декалцификация на емайла и образуването на кариес. Всичко това обаче зависи от личното поведение на човек, а не – от влиянието на самите брекети.

назад ...

Как да си миете зъбите правилно

Постоянно ни се напомня, че трябва да си почистваме зъбите с конци, да ги плакнем и мием по определен начин. Но дори експертите не могат да решат кой е най-добрият начин за почистване на нашите зъби.

Сега, обаче, професор по стоматология твърди, че може да даде окончателно отговорът - и той е много по-лесен, отколкото предполагате.

Едно просто, нежно търкане бе установено, че е "напълно ефективно" за запазване на венците здрави, твърдят учени от Университетския колеж в Лондон.

прочети повече ...

Иновациите, които променят стоматологията

Страхувате се от ходенето по зъболекари?

Добрата новина е, че поредица от забележителни иновации скоро може изцало да промени преживяването.

Дори самите зъболекари са зашеметени от промените. "Развитието, което се случи откакто аз се квалифицирах преди 30 години, е удивително", казва Джак Тумба, професор по детска и възстановителна дентална медицина в Университета в Лийдс.

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии