Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Как се стига до криви зъби и нарушение на захапката?

Д-р Ирена Хасара
стоматолог

Ако искате вашето дете да избегне каквито и да е зъбно-челюстни деформации, по-добре е да внимавате за някои вредни навици на децата, които могат действително да доведат до деформации. Особено голям проблем е навикът на някои деца да дишат през устата (понякога това не е въпрос на навик, а се дължи на реални проблеми с дишането през носа).

Дишането през уста води до това, че се стеснява сводът на небцето, зъбите се скупчват и се стига до обратна захапка. Ако този проблем не се лекува своевременно и не се направи навременна консултация със специалист по УНГ, може да се стигне до трайно преразвитие на долната челюст напред.

Така от един вреден навик на детето – да диша през уста, или от пренебрегнатия съвет на УНГ специалист, се получава истинска зъбно-чулюстна деформация.

Така че родители - следете децата си и ги предпазвайте от вредните навици, които могат да доведат до образуване на зъбночелюстна деформация, и правете своевременно консултация с вашият ортодонт.

Има случаи, когато вредните навици на детето вече са дали отражение или пък консултацията с УНГ специалист е закъсняла. Едно от решенията при зъбночелюстната деформация е поставянето на брекети.

Сред някои хора е разпространено мнението, че брекетите водят до разваляне на зъбите, поради което смятат, че е по-добре брекетите да не се ползват.

Това обаче е напълно погрешно мнение. Това, което води до разваляне на зъби със залепени брекети, е неспазването на добра орална хигиена, неправилно четкане и натрупване на зъбна плака около брекетите, което води до декалцификация на емайла и образуването на кариес. Всичко това обаче зависи от личното поведение на човек, а не – от влиянието на самите брекети.

назад ...

Иновациите, които променят стоматологията

Страхувате се от ходенето по зъболекари?

Добрата новина е, че поредица от забележителни иновации скоро може изцало да промени преживяването.

Дори самите зъболекари са зашеметени от промените. "Развитието, което се случи откакто аз се квалифицирах преди 30 години, е удивително", казва Джак Тумба, професор по детска и възстановителна дентална медицина в Университета в Лийдс.

прочети повече ...

Бонбони за здрави зъби

Бонбони, които намаляват нивата на вредните бактерии в устата, може да се окажат ново оръжие срещу кариес. Те са проектирани да елиминират бактериите, които се залепват към повърхността на зъбите, предизвиквайки ерозия. Вместо това, вредните бактерии се поглъщат със слюнката и след това се изхвърлят от организма.

Бонбоните без захар действат с помощта на вид "полезна" пробиотична бактерия (Lactobacillus paracasei), която се свързва с вредната (Streptococcus Mutans).

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии