Анкета

Лекарите в София по-добри ли са от тези извън София?

Какви брекети да изберете

Д-р Ирена Хасара
стоматолог

Брекетите могат да са метални (титанови, златни - използват се при алергични пациенти), монокристал, специално стъкловлакно, керамика, сапфир, които са напълно прозрачни и незабележими на зъбите. Брекетите могат и да са в любимия на детето цвят.

Съществуват и лингвални брекет-системи, при които брекетите се разполагат по вътрешната повърхност на зъбите. В тези случаи естетиката е много добра, но почистването им е по-трудно. Използва се главно при по-възрастни пациенти и особено при публични личности.

Лингвални брекети

Новата USA методика Invisalign е основана на моделиране чрез 3D-компютърна технология. Апаратът представлява набор от прозрачни снемаеми капи, изготвени индивидуално за всеки пациент. На първия етап от лечението се извършва точна компютърна диагностика и изчисления по диагностичните модели. След това отпечатъците се изпращат в специализирана лаборатория, където се осъществява компютърна обработка и моделаж и се изработват свързани капи, които способстват за постепенното преместване на зъбите и заставането им в правилна позиция. Всяка шина се носи 2-3 седмици и след това се сменя с нова със зададени в нея нови характеристики и т.н., докато се постигне желаната промяна на позицията на зъбите. Тази технология е нова, разработена в САЩ и все още не е навлязла у нас.

На практика системата Invisalign е съчетание на методите на ортодонтията с най-съвременните компютърни технологии, благодарение на които стана възможно да се коригира положението на зъбите с недостъпна преди точност. В сравнение с брекет-системата Invisalign има неоспорими преимущества. Прозрачните капи практически са незабележими в устата, много са удобни, не травмират лигавицата на бузите и устните, не пречат на говора, не смущават устната хигиена и позволяват да се съкрати срока на ортодонтското лечение. Пациентите свикват с тях за 10-15 минути и в процеса на лечение не се налага пациентът да променя обичайните си ежедневни навици.

Но системата Invisalign не е подходяща при всички ортодонтски случаи. При консултацията с вашият ортодонт ще се прецени кое лечение е най-подходящо за вас въз основа на вашите специфични нужди.

Прави се план на лечение и се определят апаратите, с които е най-удачно да бъде постигнато. Използват се интраорални снемаеми ( в основата на които е лингвалната пластинка) и фиксирани (многоключалковата брекет система) ортодонтски апарати, а понякога и екстраорални (с елементи и извън устата) апарати.

назад ...

Иновациите, които променят стоматологията

Страхувате се от ходенето по зъболекари?

Добрата новина е, че поредица от забележителни иновации скоро може изцало да промени преживяването.

Дори самите зъболекари са зашеметени от промените. "Развитието, което се случи откакто аз се квалифицирах преди 30 години, е удивително", казва Джак Тумба, професор по детска и възстановителна дентална медицина в Университета в Лийдс.

прочети повече ...

Бонбони за здрави зъби

Бонбони, които намаляват нивата на вредните бактерии в устата, може да се окажат ново оръжие срещу кариес. Те са проектирани да елиминират бактериите, които се залепват към повърхността на зъбите, предизвиквайки ерозия. Вместо това, вредните бактерии се поглъщат със слюнката и след това се изхвърлят от организма.

Бонбоните без захар действат с помощта на вид "полезна" пробиотична бактерия (Lactobacillus paracasei), която се свързва с вредната (Streptococcus Mutans).

прочети повече ...

АРХИВ

Ноември

Септември

Август

Юли

Май

Април

Март

Търси в статии